Haberler / Blog

REEL SEKTÖR VİTES YÜKSELTTİ
Tarih: 14 08 2020 | 178Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, haziran ayı sanayi üretiminin hem aylık hem de yıllık bazda artış gösterdiğini belirterek, Türkiye’nin gösterdiği performansla, dünyada en hızlı toparlanan ilk beş ülkeden biri olduğunu söyledi. “DEİK EU Talks: Ufuk 2020 & Ufuk Avrupa Program Bilgilendirme Toplantısı”na video konferans yöntemiyle katılan Bakan Varank, sanayi üretim endeksi rakamlarını değerlendirdi. Haziran’da sanayi üretimi hem aylık hem de yıllık bazda yükseliş gösterdiğini kaydeden Varank, “Her iki verinin de pozitif olması, reel sektörün gidişatını göstermesi açısından oldukça sevindirici. Aylık artış yüzde 17,6 olarak gerçekleşti, mayıs ayındaki güçlü seviyeyi, haziran’da da tekrarladı. Aylık bazda, endeksin tüm kalemlerinde yükseliş var. Sermaye ve ara malı kalemlerindeki çift haneye varan artışlar, yatırım talebi açısından da çok güçlü bir sinyal veriyor. Gösterdiğimiz bu aylık performansla, dünyada en hızlı toparlanan ilk beş ülkeden biri olduk” dedi.
TEŞVİK TARİHİNİN REKORU KIRILDI
Varank, salgın boyunca uyguladıkları makro politikaların, reel sektör açısından ne denli isabetli olduğunu; üretim, kapasite kullanım oranları ve güven endekslerindeki canlanmadan çok net bir şekilde görebildiklerini söyledi. Zorlu geçen nisan ayının ardından, mayıs ve haziranda ekonomik canlanmanın hız kazandığını anlatan Varank, şöyle devam etti: “Haziran'da düzenlediğimiz 859 belgeyle, teşvik tarihimizin rekorunu kırdık. Yılın ilk yarısında yatırım talebi, salgına rağmen, geçen senenin yüzde 14 üzerinde. Teşvik ettiğimiz sabit yatırım tutarı 86 milyar liraya ulaştı. Bu yatırımlar tamamlandığında, 130 bine yakın vatandaşımıza yeni istihdam imkânları doğacak. Reel sektör cephesi, Temmuz ayında vites yükseltmeye devam etti. Üretimin temel girdilerinden olan elektrik tüketimi verileri artış eğiliminde. Organize Sanayi Bölgelerimizdeki elektrik tüketimi, Haziran’a göre yüzde 7 daha fazla… Hatta temmuz tüketimi, pandemi öncesi dönem olan martı da geride bıraktı. Tabi bizim için önemli olan, bu gidişatın sürekli ve sürdürülebilir olması. Ancak bu şekilde kalıcı bir toparlanmadan bahsedebiliriz. Bakanlık olarak tüm gücümüzle ve tüm kaynaklarımızla, üretimin yanında olmaya devam edeceğiz.”
VERİMLİ İŞ BİRLİKLERİ KURULUYOR
Firmaların yeniliğe ve AR-GE’ye ne kadar çok bütçe ayırırsa, piyasadaki rekabet gücünü de o denli yükselteceğine dikkat çeken Varank, işte tam bu noktada, finansman sıkıntısı çeken firmalar için Avrupa Birliği’nin Ufuk 2020 ve Ufuk Avrupa Programları’nın biçilmiş kaftan olduğunu kaydetti. Varank, ”Sistemi çok basit şekilde şöyle tarif edebiliriz: Birlik üyesi veya bizim gibi asosiye ülkeler, milli bütçelerinden bu programlara katkıda bulunuyor. Sonraki aşamada, Avrupa Komisyonu çok çeşitli başlıklarda çağrılar açıyor. Özel sektör, kamu sektörü ve akademinin bu çağrılara başvurması bekleniyor. Çağrılara başvurmak için genellikle en az 3 farklı AB üyesi ya da asosiye ülkeden ortaklar bulmanız gerekiyor. Dolayısıyla bu program, ülkelerin birlikte çalışmasını, verimli iş birlikleri kurmasını hedefliyor” diye konuştu.
KOBİ’LERE ÖZEL İMKAN
Bakan Varank, burada KOBİ’lere özel bir ayrıcalık da tanındığını, KOBİ’lerin programa ortaksız, yani bireysel başvuru yapabilecekleri gibi, ortaklarla başvuru yolunu da seçebildiklerini ifade etti. Ufuk 2020 Programının Ulusal Koordinasyonunu yürüten TÜBİTAK’ın ortak arayanlara ortak bulduğunu, projelerin yazımına hem teknik hem de mali destek verdiğini, hatta eğer başarılı olup AB’den fon almaya hak kazanırlarsa, alacakları hibe tutarının belli bir oranına kadar da para ödülü verdiğini anlatan Varank, Türkiye’nin Ufuk 2020’ye aktardığı 266 milyon Avro’luk kaynağın yüzde 90’ınını geri almış durumda olduğunu dile getirdi.
DEİK ÜYELERİNE ÇAĞRI
Varank, “Önümüzdeki süreçte, eylül ayı kritik bir öneme sahip. Ufuk 2020 Programının son çağrısı eylül ayında ve 1 milyar Avro’luk bütçeyle Avrupa Yeşil Mutabakatı alanında olacak. Bu çağrı; tarımdan gıdaya, ulaşımdan enerjiye, üretimden çevreye varıncaya dek farklı alanlarda yenilik projesi geliştiren herkese açık. Ülkemizin bu çağrıdan azami fayda sağlaması; hem bugün hem de yarınlarımız için oldukça önemli. DEİK üyeleri olarak sizler de bu imkândan en iyi şekilde faydalanmalısınız. Şimdiden kendinize uygun alanlarda çalışmaya başlayın, her aşamada TÜBİTAK ile iletişime geçin” çağrısında bulundu.